Meme kanseri, maalesef birçok kadında özellikle ileriki yaşlarda görülen ve kısa süre içerisinde teşhis konulup tedavisi yapılmadığında kadınların hayatını tehlikeye sokabilen riskli bir hastalıktır. Bu sebeple, henüz çok geç olmadan bu hastalığın belirtilerini saptamak ve en kısa sürede doktora gidip erkenden tedaviye başlanması gerekir.
Meme Kanserinde Belirtiler ve Erken Teşhisin Önemi
Kadınların meme kanseri olup olmadığını anlayabilmesi bazen mümkün olmayabilir ya da teşhis konulduğunda çok geç olabilir. Bazı kitleler çoğu zaman en az 1 cm büyüklüğünde olana kadar fark edilemez. Bu kitleler sert, pütürlü olur ve hareket ettirilecek şekilde değildir. Meme kanserinin en çok yayıldığı bölgeler ise kalça, omurga kemikleri, akciğer ve karaciğerdir.
Çoğu hasta, kitleler sayesinde meme kanseri olduklarını fark edebilirken bazı meme kanserlerinde bu durum söz konusu olmayabilir. Bu yüzden kişinin hastalığı doktora gidilip mamografi çektirildiğinde belli olur. Memede veya koltuk altında sert bir kitle, meme başında akıntı veya sızma olduğunda, meme üzerinde deforme olmuş gibi cilt problemi, yara, şişkinlik ve kızarıklık veya içeri çökme gibi durumlar hasta tarafından fark edildiğinde hemen doktora gidilmeli ve tedavi sürecine başlanmalıdır.