Sıcak yaz günlerinde sağlığımıza biraz daha fazla dikkat etmemiz gerekir. Sıcak çarpması ya da güneş çarpması yazın en sık yaşanan sağlık problemlerinden birisidir.

Güneş Çarpması Nedir?

Vücudumuz sıcak havalarda terleyerek kendi ısısını ayarlayan bir mekanizmaya sahiptir. Sıcak havalarda terleme mekanizmasının bozulması sonucu vücudumuz ısısını ayarlayamaz ve güneş çarpması adı verilen problem ortaya çıkar. Sıcak çarpmasında terleme fonksiyonu bozulduğu için vücudun ısısı düşmez. Acil olarak müdahale edilmesi gereken bir durumdur, müdahale edilmediği takdirde kalıcı hasara yol açabildiği gibi ölümle de sonuçlanabilir.

Sıcak Çarpmasının Belirtileri

fire-770109_640Sıcak çarpan kişinin ateşi 39 derecenin üzerindedir. Derisi kuru, çok sıcak ve kırmızıdır. Bunun yanında hastada bulantı, kusma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görmede bozukluk ortaya çıkar. Güneş çarpan kişilerde terleme görülmez. Hastada bu belirtiler ortaya çıkanca mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmeli ve acil müdahale edilmelidir. Zamanında müdahale edilmeyen hastalarda ileri derecede şuur kaybı ile birlikte koma hali gelişir. Sıcak çarpması belirtileri ortaya çıkar çıkmaz, kişi serin bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, soğuk su, klima veya vantilatör ile serinletilmelidir.

Yoruma Kapalı.