Gerek Türk Edebiyatında gerek ise dünya edebiyatında kendine has yer edinen eserler ve yazarlar var. Öyle bir dilde yazıyorlar ki zaman ne kadar geçerse geçsin her dem popüler kalıyor ve güncelliğini yitirmiyor ve başucu eseri oluyorlar. Bazen moral bulmak, bazen akıl almak adına. Böyle olunca da onlar artık bir klasik ve başyapıt haline geliyor.
Burada bahsedeceğimiz yazar ve kitap da bunlardan birisi. Cumhuriyet döneminin en kendisine has yazarlarından birisi Hüseyin Rahmi Gürpınar ve bizim burada bahsedeceğimiz eserinin adı Şık.
Şık ve Hüseyin Rahmi Gürpınar Hakkında
Hüseyin Rahmi Gürpınar Şık isimli kitabında yine kendi dilinde hicivler yaparak toplumsal olarak yaşananlara göndermeler yapar. Nitekim yazarın diğer birçok kitabı da benzer bir dille yazılmıştır zaten. Örneğin Mürebbiye isimli kitabı bunun en iyi örneklerinden birisidir.
Şık bir roman ve burada son derece aptal bir kişi olan Satırzade Şöhret Bey’in alaturkalıktan sıkılıp daha modern olma sürecinde toplumsal açıdan kabul görmeyen ve uygun olmayan bir yaşam süren Madam Postiş ile tanışması, onunla geçirdiği bir gece ve kadın için yaptıkları anlatılırken aslında toplumsal duruşundan da altını çizer.
Yazar gerçeği olduğu gibi anlatmak yerine göndermeler yaparak anlatır ve çok da iyi gözlemleri vardır. Cumhuriyetin ilk dönemlerini merak edenlerin kaçırmaması gereken özel bir eser.