Anne ve baba olma hayallerini gerçeğe dönüştürebilen ve bu eşsiz duygulardan mahrum kalmayı önleyen tüp bebek tedavisi genellikle 4 aşamada gerçekleşiyor. Her bir aşama büyük titizlikle gerçekleştirilip takip ediliyor. Bu sayede bir sonraki aşamaya daha güvenle başlanabiliyor. İşte tüp bebek tedavisiyle ilgili merak edilenler…

1- Anne ve Baba Adayı İncelemesi

Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında anne adayı ve baba adayı incelemeden geçirilir. Hekimle yapılan detaylı görüşmede her iki kişinin geçirmiş olduğu ve mevcut hastalıkları tespit edildikten sonra bir dizi tetkik gerçekleştirilir. Bu tetkikler esnasında; hem anne adayının hem de baba adayının bazı sağlık durumları belirlenir. Anne ve baba adayının bebek sahibi olmaya engelinin olup olmadığı ultrasonografik incelemek, HSG (rahim filmi), histeroskopi yapılan tetkiklerden sadece birkaçı. İlk aşama tüp bebek tedavisinin en önemli aşamasıdır. Kadının yaşı, yumurtalık kapasitesi, sperm analizi değerlendirilerek bir tedavi protokolü hazırlanır. 

2- Yumurtanın Geliştirilmesi ve Takibi

Yaklaşık olarak 8 ila 10 gün süren ikinci aşamada dışarıdan verilen FSH ve HMG hormon iğneleri yardımı ile yumurtalıklar uyarılır. Yumurta sayısının çok olması, tedavide başarı oranını yükseltir. Yumurta 18 mm – 20 mm ebatlarına geldiğinde yine dışarıdan yapılan iğne ile yumurta çatlatılır. Sonrasında hafif bir anestezi ile çatlatılan yumurtalar toplanır ve embriyoloji laboratuvarına uygun koşullarda ulaştırılır.

3- Laboratuvar Ortamında Döllenme

Embriyoloji laboratuvarında döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır. Gebelik oluşturma ihtimali en yüksek olan embriyo seçilir.

4- Embriyonun Transferi

Tüp bebek uygulamasının son aşaması seçilen embriyonun kadına transfer edilmesidir. Transferin deneyimli bir hekim tarafından, uygun koşullarda gerçekleştirilmesi gerekir. Transfer sonrasında embriyonun gelişimi takip altına alınır. Bir süre beklendikten sonra gebeliğin başarılı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılabilir.  

Etiketler:

Yoruma Kapalı.