Anne babaların çocuk doktorlarına en sık sorduğu sorulardan biri terleme üzerine. Oysaki terleme kötü değil. Aksine vücut ısısının dengede kalmasını sağlayan bir mekanizma. Çocukların bedenlerinin küçük olması nedeniyle derilerinin kapladığı alanın daha az olduğunu düşünün. Bunun da ter birikmesine yol açtığını anlatan uzmanlar, çocuğun gereğinden fazla terliyormuş gibi hissedilmesinin nedeninin ter hücrelerinin dağılımının yetişkinlere göre daha sık olmasına bağlıyorlar. Ama bu dağılım ufaklığın büyümesi ile normalleşme eğilimine giriyor.
Hissedilen terleme de azalmaya başlıyor. Çocukları çok sıcak ortamlarda büyütmek kültürel bir alışkanlığımız. Yani çocukların çok terlemelerinin nedeni biz de olabiliriz. Oysa çocuklar yetişkinlere göre daha hareketliler ve metabolizma hızları da daha yüksek. Çevre ısısının1 9-23 derece arasında kalması normal. Eğer bu ısıda çocuğu bir de sarıp sarmalarsak doğal olarak terler.
Özellikle yeni doğan döneminde kalın giydirilmeye veya yüksek ısıya bağlı terlemeye maruz kalırsa ve bu dönemde anne sütü alımı da azalırsa sarılık şikayeti artabilir. Aşırı terlemesi olan yeni doğanların sıvı açıklarının hemen kapatılması gerekir. İlk üç ayın altındaki bebekler emerken, burunları tıkalıyken, uyurken ve diş çıkarma dönemlerinde çok terlerler. Bu zamanda bebek cereyanda bırakılmamalı, klimalı ve vantilatörlü ortamlarda esintilere dikkat edilmelidir.